خانه > بلاگ > جنگ ترامپ با پاول ‌و افت دلار

زمان مطالعه:

10 دقیقه

تاریخ ایجاد:

۲ ماه پیش

جنگ ترامپ با پاول ‌و افت دلار

جنگ ترامپ با پاول ‌و افت دلار

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در 
سخنرانی مجازی در مجمع جهانی اقتصاد در داووس، سوئیس، روز پنجشنبه اعلام کرد که "خواهان کاهش سریع نرخ بهره خواهد بود." از آنجایی که تعیین نرخ‌ها در انحصار کمیته بازار آزاد فدرال ظاهراً مستقل از نظر سیاسی است، تماشای چگونگی انجام تقاضای ریاست‌جمهوری از نظر اقدامات سیاسی و تحرکات بازار آموزنده است.

‎جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، در طول اولین دولت خود با ترامپ رابطه مشاجره‌آمیزی داشت و رئیس‌جمهور از عدم کاهش سریع نرخ بهره بانک مرکزی در حین جنگ تجاری اش با چین که باعث گران ماندن دلار می‌شد  ناراحت بود. ترامپ در آگوست 2019 در ایکس (که در آن زمان توییتر نامیده می شد) از خود پرسید: «دشمن بزرگتر ما کیست، جی پاول یا رئیس شی (رهبر چین)؟»

‎اگرچه در طول مبارزات انتخاباتی اخیر ریاست جمهوری گمانه زنی هایی وجود داشت مبنی بر اینکه ترامپ ممکن است تلاش کند پاول را قبل از پایان دوره ریاستش در ماه مه 2026 از سمت خود برکنار کند، رئیس فدرال رزرو اما گفت که انتظار دارد دوره خود را کامل کند. پاول همچنین در یک کنفرانس مطبوعاتی قاطعانه گفته است که حتی اگر از او بخواهند استعفا نمی دهد.

‎در حالی که ترامپ خواستار کاهش 
‎فوری نرخ بهره است، اعضای فدرال رزرو از سرسختی و چسبندگی تورم شگفت زده شده اند. صورتجلسه فدرال رزرو که در 18 و 19 دسامبر برگزار شد، نشان می‌دهد که سیاست‌گذاران نگران بودند که ریسک صعودی برای تورم افزایش یافته باشد. در نتیجه، زمانی که فددر روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه تشکیل جلسه می‌دهد، انتظار می‌رود این هفته فدرال نرخ سیاستی بدون تغییر باقی بماند و این امر فدرال رزرو و رئیس جمهور را در مورد اینکه گام های بعدی در سیاست پولی چه باید باشد، در تضاد مستقیم قرار می دهد.

‎واکنش بازارها به نبرد پیش رو چگونه اما بوده است؟ 

بازارهای سهام یک روز صعودی در پنج شنبه و یک هفته صعودی دیگر با پیش بینی کاهش نرخ بهره داشتند. اما چشم انداز کاهش نرخ های بهره مانعی برای دلار بود. 

تضعیف دلار همچنین پیامد عدم اعلام تعرفه‌های مشخص و تند ترامپ برای شرکای تجاری اصلی - چین، کانادا، مکزیک و اتحادیه اروپا- در سخنرانی خود در داووس بود. همچنین روز پنجشنبه، ترامپ به فاکس نیوز گفت: «ترجیح می‌دهم مجبور نباشم از تعرفه‌ها علیه چین استفاده کنم، که این مسئله باعث شد یک هفته ضرر برای دلار آمریکا ایجاد شود.

با این حال، جالب ترین واکنش از سوی اوراق قرضه بود که به دلیل شور و شوق بازار مبنی بر کاهش شتاب رشد نرخ تورم اصلی تورم تولید کننده و مصرف کننده (که غذا و سوخت را حذف می کند) در دسامبر با رشد خوبی همراه  بود. با این حال، تقاضای رئیس‌جمهور برای نرخ‌های بهره پایین‌تر، دارندگان اوراق قرضه را به فروش موقعیت‌های خود سوق داد، زیرا از این می‌ترسند که افزایش تورم نتیجه آن باشد. بازدهی اوراق خزانه 10 ساله در روز پنجشنبه با 5 واحد افزایش به 4.645 درصد رسید و تا حدودی روند صعودی پس از انتشار اعداد تورم ماه گذشته را معکوس کرد.

‎داستان کلیدی در هفته آینده نشست فدرال رزرو نخواهد بود زیرا نتیجه آن  غافلگیر کننده نخواهد بود. کنفرانس مطبوعاتی رئیس پاول که بعد از نشست برگزار می شود، جالب تر خواهد بود. مطمئناً از او خواسته خواهدشد که واکنشش به تقاضای ترامپ برای کاهش نرخ بهره را ارائه بدهد. از او انتظار داشته باشید که این پاسخ صریح را بدهد که فدرال رزرو یک نهاد سیاسی نیست و تصمیم آن صرفاً بر اساس متعادل کردن نیازهای تورم و اشتغال است. او احتمالاً ادعا می کند که خواسته های رئیس جمهور هیچ نقشی در تصمیم فدرال رزرو ندارد.
‎اما این ممکن است مانع از ابراز نارضایتی رئیس‌جمهور از عدم کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در چهارشنبه آینده پس از کاهش یک درصدی کامل نرخ بهره بین سپتامبر و دسامبر نشود. 

تیم ترامپ اینطور ادعا کرده است که کاهش 75 واحدی در نرخ بهره قبل از انتخابات 5 نوامبر - و به ویژه کاهش غیرمنتظره بزرگ 50 واحدی در سپتامبر - ناشی از تمایل بانک مرکزی برای کمک به کمپین ریاست جمهوری کامالا هریس بوده است.

‎عدم تحرک در نرخ بهره در هفته آینده همچنین باعث می شود رئیس جمهور تکرار کند که باید در تصمیمات فدرال رزرو نظر داشته باشد. انتظار می رود بین بعدازظهر چهارشنبه تا پایان جمعه بازار، نوسانات زیادی در سهام، اوراق قرضه و دلار رخ دهد.

‎اما‌ درگیری بین فدرال رزرو و رئیس جمهور چگونه حل خواهد شد؟ 

از آنجایی که پاول گفته است قبل از می سال آینده استعفا نمی دهد و از آنجایی که ترامپ موافق است که پاول نمی تواند قبل از آن برکنار شود، انتظار داشته باشید که بن بست ادامه یابد و بازارها به طور فزاینده ای در حالت بیم و امید باقی بمانند.

‎اخیراً در 9 اکتبر، اسکات بسنت، وزیر خزانه داری منصوب شده، ایده دیگری داشت - ایجاد یک "ریاست در سایه" به جای جایگزینی پاول قبل از پایان دوره او. 

ریاست سایه، در صورت نامگذاری، احتمالاً راهنمایی های خود را در مورد اینکه نرخ ها باید به کجا هدایت شوند ارائه می دهد، و به عدم اطمینان برای سرمایه گذارانی که سعی می کنند تصمیم بگیرند از راهنمایی های چه کسی در تصمیم گیری پیروی کنند، می 
افزاید.

اختلاف نظرهای سیاستی نیز احتمالاً 
تورم را بالا نگه می دارد. در حالی که پرزیدنت ترامپ گفته است که با افزایش تولید انرژی آمریکا و با تشویق عربستان سعودی به تولید نفت بیشتر، تورم را کاهش خواهد داد، بعید است که تحولات در بخش انرژی به تنهایی بر کل صحنه تورم مسلط باشد. همچنین، اگر هزینه‌های انرژی پایین‌تر، قدرت مصرف بیشتری را در اختیار مصرف‌کنندگان قرار دهد، انتظار می‌رود که تورم در سایر حوزه‌های هزینه افزایش یابد.

# بدون برچسب
شما برامون بنویسید :