نوسانات ارزش ارزها
نرخ ارزهای مختلف بر اساس عرضه و تقاضای موجود برای هر ارز تعیین میگردد. بنابراین هر عاملی که موجب تغییر در میزان تقاضای ارز و یا عرضه ارز شود، مسلمأ بر روی نرخ ارز تاثیر خواهد داشت. عوامل متعددی از جمله نرخ بهره، جریانهای تجاری، واردات و صادرات، گردشگری، ضعف و قدرت اقتصادی و ریسکهای ژئوپلیتیکی بر میزان عرضه و تقاضا در یک ارز تاثیر میگذارند و در ارزش آن نوساناتی را به وجود میآورند. هرچند بازیگران بسیار قدرتمندی در صفوف عرضه و تقاضای یک ارز قرار میگیرند، اما در نهایت این سیاستگذاریهای بانک مرکزی یک کشور است که بیشترین تاثیرگذاری را دارد.
ارز هر کشور، اهرمی است در دست بانک مرکزی آن کشور تا از طریق آن بتواند در ایجاد ثبات یا رونق اقتصادی کشور خود تاثیرگذار باشد و درمورد مسائلی همچون اشتغال و امور مالی جامعه خویش پاسخگو باشد. بانکهای مرکزی در واکنش به دادهها و معیارهای اقتصادی که هرروزه منتشر میشوند و اتفاقاتی که به یک کشور و اقتصاد آن کشور وارد شده و آن را تهدید میکند، دست به تضعیف یا تقویت ارز کشور خود میزنند تا از این طریق با تنظیم میزان نقدینگی موجود در جامعه خود، اهداف اقتصادی خود را محقق سازند.
بانکهای مرکزی برای تضعیف و یا تقویت ارز کشور خود، عموما از ابزاری به نام نرخ بهره استفاده میکنند. آنها با تغییر نرخ بهره بانکی خود، ارزشگذاری ارز خود را تغییر داده و از این طریق میزان نقدینگی در سطح جامعه را کنترل میکنند. بهطور کلی بانکهای مرکزی میتوانند دو سیاستگذاری پولی و بانکی را اتخاذ کنند. این دو سیاستگذاری شامل سیاست پولی و بانکی انبساطی و سیاست پولی و بانکی انقباضی است.
در نتیجهی اقدامات باتک مرکزی هر کشور، ارز آن کشور در مقابل ارزهای دیگر تضعیف یا تقویت میشود و ما این نوسانات در ارزش ارزها را میتوانیم در بازار فارکس تحلیل و بررسی کنیم.