خلاصه: شاخص FTSE 100، بورس اروپا و آمریکا پس از یک فروش سنگین، رشد کرد؛ چون سرمایهگذاران از بابت آسیب اقتصادی ناشی از حمله روسیه به اوکراین آسوده شدند.
بازارهای جهانی بهتازگی بهبود خوبی را تجربه کردند. این موضوع گویای آن است که به اعتقاد معاملهگران بعید است تحریمهای اعمالشده علیه روسیه، بر اقتصاد کشورهای غربی تأثیر قابلتوجهی بگذارد. پس از حمله مسکو به اوکراین، شاخص FTSE 100 حدود 4 درصد افت کرد ولی اخیراً با رشد 3.9 درصدی، تقریباً بهبود یافت.
در بورسهای فرانسه و آلمان هم رشدهای مشابهی مشاهده شد. این در حالی است که بازار سهام روسیه که روز پنجشنبه هفته اخیر، 33 درصد افت کرده بود، در روز جمعه، 20 درصد رشد کرد. شاخص FTSE 250 هم 3.2 درصد رشد کرد و در آمریکا هم شاخص S&P 500 با رشد همراه بود.
بهبود FTSE 100 ناشی از واکنش سرمایهگذاران به تحریمهایی بود که علیه روسیه اعمال شده بود و از طرفی با ورود مُفتخَرها به میدان و خرید سهام در قیمت پایین، این شاخص رشد کرد. میزان سختی و شدت این تحریمها، خیلی کمتر از چیزی بود که بسیاری انتظارش را داشتند.
سیما شاه، استراتژیست ارشد جهانی مجموعه Principal Global Investors گفت: «این بازگشت، بسیار چشمگیر است. بازار در حال پاسخگویی به این ایده است که تحریمها در این مرحله، تأمین انرژی را قطع نمیکند.»
قیمت هر بشکه نفت خام برنت که در روز پنجشنبه از 101 دلار عبور کرده بود، در روز جمعه به کمتر از 94 دلار رسید. این موضوع، سرمایهگذاران را از افزایش بلندمدت قیمت انرژی نگران کرد. در بریتانیا قیمت هر لیتر بنزین، در روز پنجشنبه اخیر به اوج 150 پنی رسید و انتظار میرود که بیش از این، افزایش یابد.
در روز پنجشنبه اخیر، میانگین قیمت بنزین بدون سرب به 149.67 پنی و دیزل به 153.05 پنی رسید. در بحبوحه افزایش هزینههای زندگی، افزایش قیمت بنزین، بار دیگری بر دوش مردم بریتانیا به حساب میآید. تورم انگلستان در حال حاضر 5.5 درصد اعلام میشود که بالاترین نرخ در 30 سال گذشته به حساب میآید. افزایش هزینه انرژی در وضعیت کنونی، بحران را شدیدتر میکند و هزینه زندگی را برای مردم بالاتر میبرد.
یکی از مشکلات بحرانهای ژئوپلیتیکی این است که واقعاً به راحتی نمیتوان فهمید که این بحران به چه سمتی حرکت میکند و تا چه زمانی ادامه خواهد داشت.