در یک چرخش غیرمنتظره، آستون گولزبى، رئیس فدرال رزرو شیکاگو، که مدتها به عنوان یکی از کبوترهای تندروز در کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) شناخته میشد، در اظهاراتی که در تاریخ ۲۳ فوریه ۲۰۲۵ ارائه کرد، تغییر موضعی آشکار از خود نشان داد. گولزبى که بهطور تاریخی به سیاستهایی که به کاهش نرخ بهره برای تحریک رشد اقتصادی میپرداختند، تمایل داشت، پیشنهاد کرد که فدرال رزرو باید از ادامه کاهش نرخها تا زمانی که شفافیت بیشتری در مورد شاخصهای کلیدی اقتصادی، مانند کاهش پایدار تورم و نشانههایی از نرم شدن بازار کار وجود نداشته باشد، خودداری کند. این تغییر غیرمنتظره دیدگاه گولزبی، گمانهزنیهایی در مورد پیامدهای آن، بهویژه برای بازار طلا، که در ماههای اخیر در انتظار نرخ های بهره پایین تر رشد خوبی داشته، برانگیخته است.
اظهارات گولزبى نشاندهنده یک انحراف از دیدگاه های قبلی اوست که اغلب بر نیاز به تدابیر تسهیلی برای حمایت از بازار کار و بهبود اقتصادی تأکید میکرد. به عنوان یک چهره ملایم، او بخشی از گروهی بود که به تازگی در اواخر سال ۲۰۲۴ به دنبال کاهش نرخها بودند و باعث شدند تا فدرال رزرو نرخ بهره خود را از سپتامبر تا دسامبر به بازه ۴.۲۵%–۴.۵۰% کاهش دهد. با این حال، موضع جدید او بازتاب دهنده احتیاط فزاینده در درون فدرال رزرو است که در حال راهبری سیاست پولی آمریکا در یک چشمانداز اقتصادی پیچیده است. اگرچه تورم از اوجهای پس از همه گیری کاهش یافته است، اما همچنان موضوعی نگرانکننده است و بازار کار نشاندهنده نوعی پایداری و مقاومت است که هنوز نیاز به تسهیل بیشتری ندارد. درخواست گولزبى برای “شفافیت بیشتر” نشان میدهد که فدرال رزرو ممکن است موضع کنونی خود برای ثابت نگه داشتن نرخ بهره را طولانیتر از آنچه بازارها پیشبینی کرده بودند، حفظ کند.
ضربه به طلا؟!
برای طلا، این تغییر میتواند مشکلساز باشد. این فلز گرانبها بهطور تاریخی در محیطهای با نرخ بهره پایین رونق داشته است، جایی که هزینه فرصت نگهداری داراییهای بدون بازده نقدی کاهش مییابد. قیمتهای طلا در روزهای اخیر به اوجهای تاریخی بالای ۲,۹۵۰ دلار در هر اونس رسیده که به دلیل انتظارات از سیاست های انبساطی فدرال رزرو و ریسک های ژئوپولیتیکی بود. موضع ملایم گولزبى سیگنالی قابل اعتماد برای سرمایهگذاران بود که بر روی ادامه کاهش نرخها شرطبندی میکردند، که دلار را تضعیف کرده و جذابیت طلا را به عنوان یک دارایی پناهگاه افزایش میدهد. اما تغییر موضع اخیر او عدم قطعیتی را معرفی میکند که به سود طلا نیست. اگر فدرال رزرو کاهشها را به تأخیر اندازد یا نشانهای از توقف طولانیتر بدهد، نرخهای بهره بالاتر میتوانند دلار آمریکا را تقویت کرده و بازدهی داراییهای با بهره مانند اوراق قرضه خزانهداری را افزایش دهند، که سرمایه ها را از طلا دور میکند.
اگر سایر اعضای FOMC هم احتیاط گولزبى را تایید کنند محتملاً در کوتاهمدت قیمتهای طلا کاهش خواهدیافت. یک دلار قویتر و شرایط مالی انقباضی تر میتواند این فشار را تشدید کند، بهویژه که در حوزه جنگ اوکراین نیز به نظر می رسد کوششهای ترامپ برای پایان جنگ – دستکم به صورت ظاهری و در کوتاه مدت – نتیجه بخش باشد.
جمع بندی
چرخش مواضع گولزبی، تعادل ظریف 2 اردوگاه بازی و کبوتری در چهارچوب فدرال رزرو را می تواند به صورت معناداری به سود بازهای حامی ثابت نگاه داشتن نرخ های بهره تغییر بدهد. برای سرمایهگذاران طلا، این میتواند نشانهای از جادهای ناهموار در پیش باشد، زیرا شتاب مثبت رشد این فلز گرانبها با آزمایش سخت ناشی از یک فدرال رزرو کمتر تسهیلی مواجه میشود. در چنین شرایطی، تنها جذابیت طلا ادامه و تشدید تنشهای ژئوپولیتیکی خواهدبود که آن هم در شرایط کنونی خیلی محتمل به نظر نمی رسد.