دادههای تورمی آمریکا روز گذشته منتشر شدند. شاخص کلی قیمت مصرفکننده ماه فوریه، همانند انتظارات، به 0.4% رسید. علاوه بر آن، اگرچه انتظار میرفت CPI پایهای به 0.4% برسد، اما مقدار آن، 0.5% منتشر شد. با توجه به این موارد، نرخ شاخص تورم کلی سالانه از 6.4% به 6% و نرخ تورم پایهای سالانه نیز از 5.6% به 5.5% رسید. به همین دلیل، برآیند این موارد نشان میدهد بازار به شرایط نسبتاً پایداری رسیده و تصمیم افزایش نرخ بهره بر اساس آرامش فعلی انجام خواهد گرفت.
علیرغم انتشار قدرتمند دادههای تورمی، انتظار میرود تورم در نیمه دوم سال 2023، با کاهش قیمت مسکن، روند کاهشی خود را آغاز کند. البته کاهش تورم، دلیل دیگری نیز میتواند داشته باشد و آن هم انقباضیترین سیاست پولی و بانکی است که آمریکا در حال حاضر در پیش گرفته که سختگیرانهترین سیاست، طی 40 سال اخیر این کشور است. با توجه به اتفاقاتی که گریبانگیر دو بانک SVB و Signature شده و قانونگذاران را نسبت به شرایط محتاتطتر کرده، دیگر بانکها نیز هوشیارتر از قبل روال خود را ادامه خواهند داد.
نتایج نظرسنجی NFIB حاکی از آن است که تعداد شرکتهایی که طی سه ماه گذشته قیمتهای خود را افزایش دادهاند، از 42% در ماه ژانویه به 38% در ماه فوریه رسیده است. این کمترین میزانی است که از آوریل 2021 تا به امروز شاهد بودهایم. علاوه بر آن، تعداد شرکتهایی که در نظر دارند قیمتهای خود را طی سه ماه آینده افزایش دهند، از 29% به 25% کاهش یافته است. برآیند این موارد نشان میدهد این تصمیمات، میتواند منجر شود تورم در پایان سال به 3% برسد.
با توجه به این موارد، احتمال افزایش نرخ بهره از سمت فدرال رزرو در نشست هفته آینده، کمی بعید به نظر میرسد. از سوی دیگر، سختتر شدن شرایط وامدهی که پیامد اتفاقات اخیر است، ریسک فرود سخت فدرال رزرو و احتمال بازگشت تورم به 2% در ابتدای سال میلادی آینده را بیشتر خواهد کرد. به همین دلیل، احتمال میرود اگر شرایط همچنان آرام باقی بماند، فدرال رزرو نرخ بهره را افزایش ندهد. اگرچه در بلندمدت، اقتصاددانان انتظار دارند پیش از پایان سال جاری، روند کاهش نرخ بهره از سوی این بانک آغاز گردد.
برگرفته از cwg.li