مقدمه
طلا برای هزاران سال بشر را مجذوب خود کرده است و به عنوان نمادی از ثروت، ذخیره ارزش و پناهگاهی در برابر عدم قطعیت عمل کرده است. رویدادهای اخیر نیز در کل به سود طلا است، بهویژه با توجه به بستههای محرک مالی عظیمی که در سراسر اروپا در حال اجرا هستند. در حالی که دولتهای مبالغ بیسابقهای را به اقتصادهای خود تزریق میکنند تا دفاع خود را تقویت کنند و به استقلال راهبردی از آمریکا دست یابند، جذابیت طلا بار دیگر در حال افزایش است. این پدیده نتیجه ترکیبی از پویاییهای اقتصادی، ترس از تورم و نقش همیشگی طلا به عنوان پناهگاه امن است.
بسته مالی محرک عظیم آلمان و اروپا و چشم انداز رشد تورم
محرک مالی اروپا، که تخمین زده میشود در مجموع به تریلیونها یورو برسد، نشاندهنده تلاشی هماهنگ برای مقابله با رشد کند، تنشهای ژئوپلیتیکی و اختلالات زنجیره تأمین است. کشورهایی مانند آلمان، فرانسه و ایتالیا برنامههای هزینهای جاهطلبانهای را اعلام کردهاند، از سرمایهگذاری در زیرساختها گرفته تا ابتکارات انرژی سبز و برنامههای رفاه اجتماعی. بانک مرکزی اروپا (ECB) این تلاشها را با سیاستهای پولی انعطافپذیر، حفظ نرخهای بهره پایین و نقدینگی فراوان تکمیل کرده است. در حالی که این اقدامات برای تحریک فعالیت اقتصادی طراحی شدهاند، نگرانیهایی را درباره کاهش ارزش پول و تورم برانگیختهاند یعنی شرایطی که به طور تاریخی قیمت طلا را بالا میبرند.
تورم یکی از عوامل کلیدی جذابیت طلا است. با تزریق محرکهای عظیم به سیستم مالی اروپا، عرضه پول در منطقه یورو افزایش یافته و شبح افزایش قیمتها را به همراه آورده است. طلا، که اغلب "پناهگاه تورم" نامیده میشود، در چنین محیطهایی شکوفا میشود. برخلاف ارزهای سنتی که میتوانند به دلخواه چاپ شوند، عرضه طلا محدود است و قدرت خرید آن را در طول زمان حفظ میکند. سرمایهگذارانی که از کاهش بازده پول نقد و اوراق قرضه نگران هستند، به طور فزایندهای به طلا به عنوان سپری در برابر فرسایش قدرت خرید ارز خود روی میآورند.
آیا بانک مرکزی اروپا به سمت سیاست کنترل نرخ بازده حرکت خواهدکرد؟
از سوی دیگر، بانک مرکزی اروپا نمیتواند نسبت به افزایش شدید بازدهی اوراق بدهی اروپا بی توجه باشد. در روزهای اخیر بازدهی اوراق بدهی ملی در اغلب کشورهای اروپایی جهش کرده که ناشی از دید منفی سرمایه گذاران نسبت به چشم انداز تورم در اروپا و نتیجتاً فشار فروش روی اوراق بوده است. در چنین شرایطی بانک مرکزی اروپا که اقتصاد همچنان لرزان اروپا را می بیند، شاید مجبور به خرید اوراق قرضه ملی کشورهای اروپایی بشود تا از افزایش هزینه تامین مالی دولت ها و بنگاه های اروپایی جلوگیری کند. اگر این اقدام روی بدهد، خود منجر به رشد تقاضا برای طلا خواهدشد چرا که بازدهی واقعی در اروپا کاهش یافته و این مسئله جذابیت طلا را برای نگهداری در برابر اوراقی که عملاً بازدهی عملی و واقعی منفی دارند افزایش می دهد.
جمع بندی
تداوم جذابیت طلا در میان محرکهای مالی اروپا یک حقیقت گستردهتر را نشان میدهد: ارزش آن فراتر از سیاستهای اقتصادی یا روندهای بازار است. در حالی که دولتها به شدت هزینه میکنند تا اقتصادهای خود را بازسازی کنند، طلا یک دارایی مستحم و ایمن باقی میماند. برای اروپاییهایی که با آیندهای نامعلوم روبرو هستند، جذابیت پایدار این فلز زرد نه تنها یادگاری از گذشته، بلکه چراغی از ثبات در زمان حال است.